Virtuaalinen raha, kuten Bitcoin, on itse asiassa vain salattu datatiedosto. Tällä datatiedostolla on arvo, joka määritetään digitaalisen rahan tarjonnan ja kysynnän perusteella. Digitaalisen tiedoston voi nähdä hyödykkeenä tai kuin osakkeena. Bitcoin on siten enemmän omaisuutta tai osaketta kuin todellista valuuttaa. Tämä vaikuttaa arvonlisäveroon ja veroihin.
Heinäkuussa 2015 tuli päätös, että Bitcoin on alv-vapaa EU:n sisällä, koska se on maksuväline. Kaikilla finanssipalveluilla on nolla alv EU:ssa ja siksi myös Bitcoinin tulee olla arvonlisäverovapaa. Päätöksestä tuli myös lopullinen: EU sanoo Bitcoin arvonlisäverovapaata EU:n päätös: Bitcoinin vaihto on arvonlisäverovapaata
Bitcoinin myynti ja vaihto on lähes samanlaista kuin osakkeiden myynti. Virtuaalisten valuuttojen voitot ovat veronalaisia pääomatuloja, mutta et voi vähentää tappioita muista voitoista, kun myyt digitaalisia valuuttoja tai kryptovaluuttoja.
Onko Bitcoin ulkomaalainen valutta?
Ei, sitä ei lasketa oikeaksi eikä ulkomaalaiseksi valuutaksi.
Jos myyt Bitcoinin, valitettavasti sitä verotetaan pääomatuloina. Ostettaessa Bitcoinilla ja muilla Internet-valuutoilla, maksat 30% / 34% arvonkorotuksesta, aivan kuin myisit osakkeita. Tuotteiden ostaminen Bitcoinilla on siis kuin ostaisit tuotteita osakkeilla.
Käytännössä tämä käytäntö tarkoittaa sitä, että digitaalinen raha ei ole käyttökelpoinen maksuväline, vaan siitä tulee vain keinotteluvaluutta.